İçerik Uzmanlığı Nedir?

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 31/05/2020 3 Yorumlar Dijital Pazarlama, Kişisel Gelişim, İçerik,

İçerik uzmanlığı son zamanların en popüler konularından biri diyebiliriz. Bunun sebebi web sitelerin kıyasıya öne çıkma yarışında içerik konusuna dayanmış olmasıdır. Haliyle bu durum web sitelerin kaliteli ve özgün bir içerik üretmeyi kaçınılmaz hale getirmektedir. Kaliteli ve özgün bir içerikte, her alanda olduğu gibi bu alanda da içerik uzmanlığı konusunu gün yüzüne çıkarmıştır. 

 

 

Özgün ve etkili bir içerik hem kullanıcı deneyimi konusunda hem de arama motoru optimizasyonu konusunda bizlere önemli faydalar sağlamaktadır. Bu yüzden hem web sitemizde içeriğe, hem de seo açısından içeriğin önemine değinmiş olacağız. Öncelikle web konusundan hızlıca bir başlayalım.

Promosyon Çantası

Görsel kaynak : www.promosyoncantasi.com

Web Sitesinde İçeriğin Önemi

 

Web sitesinde içerik, kullanıcı veya müşteri adayına en yalın ve anlaşılır bir şekilde bilgiyi iletmektir. Burada amaç anlaşılır bir şekilde olmasıdır. Müşteriyi karar verme sürecinde olumlu yönde etkilemesidir. Yoksa karmaşık bir durum okuyucusunu rahatsız eder ve olumsuz yönde etkilemiş olur. Buradaki asıl amaç potansiyel müşteri adayını web sitesinde tutabilmektir. Kullanıcı deneyimini gerçekleştirmek teknik açıdan da web sitemizin otoritesini arttıracaktır. Çünkü sitede geçirilen zaman sitenin değerini ön plana çıkarmaktadır. Ortaya çıkan bu durumun en büyük kaynağı bizim en çok kullandığımız içerikler sayesinde olmaktadır.

Web sitesinin içerik kurgusu da, kullanıcı deneyimi açısından önemli bir durumdur. Eşsiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için web sitemizi iyice kategorize edip her kategori ve içindeki ürünleri açıklamalar ile doldurmalıyız. Genel olarak en belirgin şekilde listeleyecek olursak şöyle sıralayabiliriz;

  • Kategori Açıklamaları

Kategoride hangi ürün ve hizmetlerin bulunduğunu ifade etmek gerekir. İlgili ürünleri kategorize etmek kullanıcı deneyimi olarak oldukça önemlidir. Kullanıcı rahatlıkla istediği ürüne kolayca ulaşmasını sağlamalıyız. Kategori açıklamasında bunu net olarak belirtmeliyiz.

  • Ürün Açıklamaları

Ürün bilgisi ve detayları ürünün satış yolculuğundaki en önemli virajdır. Eksiksiz ve abartısız ürün açıklamasının net olarak aktarılması  gerekir. Açıklama ürün ve hizmeti satın alma yolculuğunda kritik öneme sahiptir. Bu yüzden tüm detayların anlaşılır bir şekilde açıklama bölümüne girilmesi gerekir. Açıklama kısımlarında özellikle yazılarımızın sonlarında, call to action diye tabir edilen müşteriyi harekete geçirici kelimeler özenle seçilip kullanılmalıdır.

  • Başlık ve Etiketler

Seçeceğimiz başlıklar, ürün ile alakalı ve birebir uyumlu olması gerekir. Alakasız ürün ile başlık kullanıcının  web sitesinden çıkmasına sebep olabilir. Bu durumda sitemizin otoritesine olumsuz yönde etkilemiş olur. Seçtiğimiz konu başlıkları içeriğin en önemli unsurlarındandır. Kullanıcıya aradığı şeye yönlendirerek ulaşılabilirlik noktasında fayda sağlar. Çok fazla vakit kaybetmeden ürün veya hizmetle müşteriyi buluşturarak satış işlemine olanak tanımış oluruz. Kullandığımız etiketlerle benzer ürünleri bir araya getirip, müşterinin aramış olduğu ürünleri kolaylıkla ulaşmasını sağlamalıyız.

  • Resim & Video

Okuyucunun yazıyı okurken sıkılmaması için görsel bir resim ve video ile soluk almasına imkan tanımalıyız. Seçeceğimiz görsel ve videolar içeriğimizi destekler nitelikte olması gerekir. Görsel yeteneği gelişmiş kişiler için bu oldukça önem arz eder. Çünkü insanlar konuşarak, görerek ve ya dokunarak çoğunlukla karar verebilirler. Bu noktalara ne kadar temas edebilirsek hedefe ulaşmış ve o kadar başarıyı yakalamış oluruz.

 

Seo Açısından İçeriğin Önemi

 

Normal site ziyaretçisinden gelelim arama motorları ziyaretçilerine. Ziyaretçiler diyorum çünkü birden fazla arama motoru söz konusu. Ama onun öncesinde SEO kelimesine odaklanmamızda fayda var. Kısa adıyla SEO olarak bilinen kelime Search Engine Optimization kelimesinin kısaltmasıdır. Dilimizde çeviri olarak Arama Ağı Optimizasyonu diye karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde rekabetin yoğun yaşandığı alan demek aslında. Reklam vermeden üst sıralara çıkma mücadelesi de diyebiliriz.

 

 

 

 

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

   

Arama motorları belirli zamanlarda sitenize gelip ve web sitenizi tarar. Sitenize vereceği puanla size sıralama verir. Arama robotları belirlediğiniz başlık ve yaptığınız kelime vurgusu sizi o kelimelerde sıralamaya alır. Anlaşılacağı gibi içerik konusuyla ilgili bir durum söz konusu. Bu kısımda önemli olan şey arama motoruna içerikleri tanıtmamızdır. Başlıklarımızı, alt başlıklarımızı, etiketlerimizi ve görsellerimizi tanıtıp arama motoru robotlarının anlayacağı şekle getirmemizdir. Robotlarla bir nevi konuşmak diyebiliriz. Seo dilini konuşarak içeriklerimiz arama motorlarına anlatma ve derdimizi ifade etme biçimidir. Böylelikle sitemizi daha çabuk indekslenmesini sağlamış oluruz. Arama motorlarına web sitemizi sıralamaya alması konusunda yardımcı oluruz. Bu da bizi alacağımız kalite puanına göre üst sıralara çıkmamızı sağlar. Tabiki iyi ve kaliteli içerikte tam da bu noktada devreye girmektedir.

 

 

Seo İçerikte Neden Google?

 

Son yıllarda yapılan araştırmalar dünya genelinde en çok kullanılan arama motoru google olduğunu bizlere göstermekte. Masaüstü %73, mobil aramalarda ise %96 oranında arama yapılan Google sitesinin, rakipleri Yandex, Bing ve Yahooya göre oldukça ileride görünmektedir. Bu yüzden seo optimizasyon çalışmaları ağırlıklı olarak Google sitesi baz alınarak yapılmaktadır. Ama diğer arama motorlarını da çalışmalarımızda önemsemek gerekir. Hepsinde farklı yeni teknolojiler kullanıldığı için yakından takip etmek ve faydalanmak gerekir.

 

İçerik Uzmanları Google İşleyişini Neden Bilmeli?

 

İçerik uzmanlarının da en çok dikkate aldığı lider konumdaki Google sitesidir. Bir web sitesinin genel başlığı ve açıklama kısmındaki karakter sayıları genelde Google arama motorunun belirlediği kriterler ele alınır ve uygulanır. Sadece seo kısmından ibaret değil reklam da bu kural geçerlidir. Belirlenen reklam metni başlığı ve içeriği ön görülen sayılardaki karakteri geçemez. Bu yüzden içerik uzmanları reklam metni içerikleri ve başlıktaki sloganları iyi belirleyerek istenilen hedefe nokta atışı yapar.

Sonrasında yapay zeka teknolojisi ile kurulan altyapıda bu sonuçlar dönmeye başlar. Yapılan bir aramanın milyonlarca sonucu anında bir sorgu ile çıkarılıp bizlere listelemekte. Gerek organik, gerekse reklam sonuçlarını karşımıza çıkartmış olur. Sonuçta kazanan yine hep içerik olur. Çünkü iyi bir içerik ile hazırlanmış reklam kurgusu daha fazla tıklanır. Tıklama alan site alakalı hazırlanan içerikle kullanıcıya daha fazla deneyim yaşatır. Sonrasında da reklam kalite puanı artar. Neticede Google bu içerikleri hazırlayanı ödüllendirmiş olur. Daha az maliyetle reklamlar daha üst sıralara çıkarmış olur. Aynı durum arama motoru optimizasyonu yani seo içinde geçerlidir. Özgün içeriklerle alakalı tıklamalar alan bir web sitenin otoritesi artar. Ve zamanla üst sıralara tırmanır. Tabi özgünlük, süreklilik ve teknik altyapı burada en belirgin sebeplerdir.

 

Arama Motoru Algoritması Neden Değişir?

 

Kendisini sürekli geliştirip güncelleyen Google, bu alanda sürekli algoritma değişikliğine gitmektedir. Her algoritma değişikliğinde kopya içerikten uzak özgün içerikleri öne çıkarmaktadır. Kendi özgünlüğünü de bir nevi korumaya çalışıyor aslında. Kopya içeriklerden uzak yepyeni taze bilgilere kolayca ulaşmanın rahatlığını bizlere ulaştırmakta. Bu durum da içerik uzmanlığını önemini bize ifade etmektedir.

Özetle

İçerik uzmanlığı, hem dile hakimiyet hem de web ortamında teknik altyapıya hakim olmak demektir. Kurulması gereken cümle ne kadar önemliyse, değişen algoritmaya göre hareket etmek o kadar önem arz etmektedir. Bir taraftan cümlenin devrilememesine özen gösterirken, diğer taraftan sayfa başlığını taşmamasına gayret etmesi gerekir. Terazinin iki tarafını ustalıkla denk getirmeye çalışır. Yoksa ufak bir hata algoritmaya takılıp rakipleri ile olan yarışta geriye düşürebilir. Seo kurallarına uyum ile beraberindeki ilerleyiş başarıyı kaçınılmaz hale getirecektir. Böylelikle içerik uzmanlığı da en fazla konuşulan ve popülerliği gitgide artan meslekler arasında yerini almaya devam edecektir. Çünkü günün sonunda web sitemizde, arama motoru optimizasyonunda ve reklamda kazanan hep gerçek bilgiye dayalı içerik olacaktır.

 

Teşekkürler

 

İçerik Uzmanlığı ile ilgili yazımı okuduğunuz için öncelikle teşekkür ederim. İçerik konusunun detaylarını belirtmeye çalıştım, umarım faydası olmuştur. İçerik uzmanlığı ile ilgili sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz. Bir sonraki makalede tekrar görüşmek dileğiyle..

3 Yorumlar

muzaffer çevik:
31/05/2020, 11:59:39 PM
Reply

Çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. İçerik oluşturucular için başucu makalesi olmuş. Çok teşekkür ederim kaleminize sağlık...

Ömer Kurtulmuş:
04/04/2022, 12:48:16 AM

Teşekkür ederim

Yavuz yılan:
02/06/2020, 05:47:32 PM
Reply

Oldukça bilgilendirici ve akıcı bir yazı olmuş. Tşkler Ömer bey

Ömer Kurtulmuş:
17/07/2022, 12:10:43 AM

Ben teşekkür ederim

Sümeyye Yeşiltepe:
06/09/2022, 05:24:58 PM
Reply

Faydalı ve akıcı bir yazı olmuş, çok bilgi edindim. Teşekkürler..

Ömer KURTULMUŞ:
16/10/2022, 12:01:39 AM

Teşekkürler Sümeyye hanım.

Yorum Yap