İnstagram Seo Nedir? Nasıl Yapılır?

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 01/12/2020 4 Yorumlar Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Seo,

Merhabalar bugünkü makalemde en güncel konulardan biri olan instagram seo nedir konusuna değineceğim. Evet yanlış okumadınız! Seo kelimesi daha önce Google ile yakından ilişkili gördüğümüz bir kelime. Ama artık son zamanlarda adını diğer platformlarda da duymaya başladık. Hepsine sırasıyla değinmeye çalışacağım. Ama öncesinde Seo hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz daha önceki Seo nedir nasıl yapılır makalemi okumanızı öneririm. Bu yazımda sadece Seo hakkında kısa bilgi geçmiş olacağım.

 

Kısa adıyla SEO olarak bilinen kelime “ Search Engine Optimization” kelimesinin kısaltmasından gelmektedir. Aramağı motoru optimizasyonu olarak dilimize çevirebiliriz. Günümüzde firmaların dijital reklamdaki gibi kıyasıya rekabete girdiği ikinci alanda diyebiliriz. Şu an dijital pazarlamada ”Seo” başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Bir sitenin teknik kısmından başlayıp, içerikleri hatta reklamları bile kapsayan genel bir sürecin adıdır aslında ve tam manasıyla Seo.

 

Peki İnstagram Seo Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bilindiği gibi önceden instagram aramaları sadece profildeki isimlerden ve içeriklere eklenen hastaghlar sayesinde olmaktaydı. Aranan kelime, kullanıcı profili örneğin; İnstagram uygulamasında Ömer Kurtulmuş diye arattığınızda @omerkurtulmuscom sayfasının arama listesinde görünür ya da paylaşımı yapıldıysa hashtag etiketi olarak karşımıza gelmekteydi. Bilindiği gibi instagram son dönemlerde hashtag kullanımlarına kısıtlama getirmişti. Hatta fazla hashtag kullanımı spam olarak algılanmaktaydı. Sonrasında sadece alakalı içeriklerle yapılanlar gönderiler öne çıkmaya başladı. Son olarak İnstagram yapmış olduğu duyuru ile artık arama çubuğuna yazacağınız birkaç kelime ilgili postların alaka düzeyine göre sıralama alacağını duyurmuş oldu. Şu an 6 ülkede İngilizce kelimelerle denenen sistem, yakında tüm ülkeler ve kullanıcılar içinde aktif hale gelecek. Şimdiden hazırlık içinde olmakta fayda var diye düşünmekteyim :)

 

Seo konusunda Google mı yoksa Instagram mı?

Sorusu çok erken olsa da bence artık konuşulmaya değer hazır bir konu olarak karışımıza çıkmaktadır. Sonunda dijital reklamlardaki rekabetin artık Seo boyutuna geçmesi iki büyük şirketi bu alanda da karşı kaşıya getirdi. Aslında Seo, büyük dijital şirketlerin rekabetinden daha çok kullanıcılara alakalı içerikler çıkarma gayretidir. İşini en iyi yapanların sıralamaya girerek ödüllendirildiği bir yapıda diyebiliriz. Amaç burada aranan kelimelerin bir ihtiyaç olarak algılanıp en hızlı ve doğru şekilde kişilere ulaştırarak kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Nihayetinde arama motoru olarak Google, Seo konusunda ilk adımı attığına göre, Sosyal medyada da İnstagram bu konuda ilk adımı atmış olacak.

 

Aslında genel anlamda birçok büyük online sitenin hiyerarşisine bakıldığı zaman bir Seo mantığını rahatlıkla kavrayabiliriz. Trendyol Seo diye örnek verecek olursak, Trendyol partnerlerinin kendi mağazasındaki ürünlerinin daha çok görüntülüme alması, ürünlerinin favorilenmesi ve mağaza takip sayısı etkenleri ve etkileşimlerini gözlemleyebiliriz. Çünkü bunlar satışa etki eden en önemli faktörlerde diyebiliriz. Bunu Etsy Seo, Ebay Seo, Amazon Seo, N11 Seo, Hepsi Burada Seo, Sahibinden Seo, Gitti Gidiyor Seo gibi kendi içlerindeki algoritma yapısına göre çözümlemek bir nevi Seo kavramıyla ilişkilidir diyebiliriz.

 

Sosyal Medyada Seo Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya da Seo, aslında her sistemin kendi algoritma yapısı olduğuna göre kendi algoritma yapı işleyişine göre değişmektedir. Bu algoritmalar sürekli değişmekte ve güncellenmektedir. Kesin bir formülü olmasa da belli başlı ipuçları vardır. Daha çok deneme yanılma üzerinde keşfedilerek tecrübe kazanılmaktadır. Google uzun yıllardır kullanıcılarına alakalı içerikler çıkarmak için bu sistemi kullandığından, az çok mantığı belli gibidir.

Bunların en başında kaliteli ve özgün içeriklerle sağlanmış olan otoriter bir yapı olacaktır.

 Kullanıcının sitenizde geçirdiği zaman gibi sosyal medya profilinizde geçen zamanın önem arz etmesi. Profilinize gelip hemen çıkan birinin de olumsuz etki etmesi, en muhtemel senaryolardır.

 

Özetle

 

İnstagram Seo’da kullanıcılarına doğru ve isabetli alanında otoriter yani söz sahibi olmuş profilleri karşımıza listelemiş olacak. Gün geçtikçe yapısını geliştirip alakalı daha özgün içeriklerle kullanıcıları buluşturarak, spam dediğimiz faydasız içeriklerden arındırmış olacak. Böylelikle kullanıcı deneyimi daha yukarılara taşıyıp kendi özgünlüğünü de bir nevi korumuş olacak. Daha hızlı ve sonuç odaklı bir yapı kurgusu elbette ki bu alanda en fazla tercih edilme sebebi olacaktır.

 

Teşekkürler

 

Öncelikle İnstagram Seo hakkındaki makalemi baştan sona kadar okuduğunuz için teşekkür ederim:) Umarım dijitaldeki işleriniz için faydası olur. En yeni ve güncel konulara değinilmiş olan diğer içeriklere de göz atabilirsiniz. Eklemek istediğiniz notları veya teşekkürlerinizi yorum kısmına bırakabilirsiniz :)

 

Saygılarımla.

Etiketler: seo

4 Yorumlar

Tekilkalem:
01/12/2020, 09:02:31 PM
Reply

Çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.

Ömer Kurtulmuş:
17/07/2022, 11:25:54 PM

Ben teşekkkür ederim ilginiz için..

Emel Keskin:
01/12/2020, 09:09:32 PM
Reply

Son zamanların ve geleceğin en önemli konularından biri hakkında yazdığın yazı için teşekkürler. Verdiğin bilgiler, bu konuda çalışacak olan kişilere bir ışık olacaktır. Kalemine sağlık.

Ömer Kurtulmuş:
17/07/2022, 11:25:17 PM

Teşekkürler Emel Hanım :)

suleyman tunceroglu:
24/08/2021, 11:06:03 PM, http://www.udohe.com
Reply

kalemine saglik kardes. verdigin bilgiler icin tesekkurler

Ömer Kurtulmuş:
17/07/2022, 11:24:45 PM

Teşekkürler Süleyman Bey

Tuncer Özvar:
15/03/2022, 09:07:40 AM, http://www.erlerkumas.com
Reply

Faydalı bir makale olmuş. Teşekkür ederiz.

Ömer Kurtulmuş:
17/07/2022, 11:24:01 PM

Çok teşekkür ederim Tuncer Bey

Yorum Yap