Satış nedir ve satış neden önemli bir fonksiyondur?

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 07/10/2019 1 Yorumlar E-ticaret,

Merhaba bu günkü yazımda sizlere satış konusundan bahsedeceğim. Günlük hayatta çok espri konusu olan satış, aslında ticaret ile uğraşanlar ve işletmeler için olmazsa olmazlardandır. Etkili bir satış yönetimi ile başarının sırlarını aralamaya gayret edeceğiz.

 

Satış işletmeler için en temel hayati bir fonksiyondur. Çünkü satıştan elde edilen gelir dolayısıyla işletmenin başarısını etkiliyor. Başarıda burada kastedilen işletmenin kar etmesi. Çünkü işletmeler kar etme amacıyla kurulmuş organizasyonlardır. İşletmenin karını doğrudan ve direkt etkileyen fonksiyon ise satış fonksiyonudur. Tabir-i caizse hayat kurtarıcıdır. Ayrıca ürün ve hizmet planlamasında, işletme fonksiyonları içinde de satış, düzenleyici ve zorlayıcı bir rol oynuyor. Mesela şöyle düşünebilir, işletmenin stoklarını tüketmek için sattığını ürünler neyse o ürünler için üretim planlama ve üretim bölümüne aslında gizliden gizleye iş emri vermiş oluyorsunuz. Çünkü bitenleri tekrar üretmek gibi bir sürecin içine giriyorsunuz. Günümüzde ekonomilerde işletmelerde satın alma ve satın alma işlemi olarak ilerliyor gerçekler. Buradaki temel amaç öngörülen kazancın sağlanması oluyor. Satış, kazancı sağlayan bir araçtır aslında. Ancak bu kazancı sağlarken de işletmenin bazı sorumlulukları mevcut. Satış yönetimine ve pazarlama yönetimine dair bazı sorumluluklar. Bu sorumluluk içerisinde en önemli görevlerden biri, potansiyel alıcıları yani müşterileri belirleyecek kişi pazarlama yöneticisi veya satış yöneticisidir.

 

Burada en önemli nokta sadakat kuracak müşteri portföyünü oluşturmak gerekiyor. Çünkü müşteriyi elde tutabilirsek daha fazla ürün veya hizmet satabiliriz. İlerleyen süreçlerin sonrasında rekabet ise yatay ve dikey pazarda en önemli etmenlerden biridir. 

 

 

 

Peki Yatay Pazar ve Dikey Pazar Nedir?

 

 Örnek verecek olursa yatay pazar, bir mağazanın şubeleri gibi düşünebilirsiniz. Dikey pazar ise ülkenin geneli. Yatay ve dikey kordinat sistemin de görmek mümkün rakipleri.

 

Özetle işletmenin varlığını sürdüren şubelerin veya o şubede görev alan satışların pazarları yatay pazarlardır. Bizde o pazardan pay alabilmek için çalışmalarımızı artırırız ve sürekli hedef geliştirmek için çabalamamız gerekir. Bol bereketli satışlarınız olsun.

Etiketler: satış satış nedir

1 Yorumlar

Emine:
27/12/2019, 03:31:48 PM
Reply

Satış önemli bir kavramdır, beğendim. İçerik gayet başarılı, böyle faydalı bir çalışma için teşekkür ederim

Ömer KURTULMUŞ:
13/01/2020, 11:48:48 PM

Ben teşekkür ederim

Yorum Yap