En Güncel Amazon Seo Rehberi 2022

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 12/02/2022 0 Yorumlar E-ticaret,

 

Amazon’da mağazanızı rekabette nasıl öne çıkarabilirsiniz? Amazon’da seo ile satışları artırmaya hemen başlayın!

 

Dijital pazarlama alanın da en çok konuşulan konulardan biriside Seo kelimesidir. Seo’nun önemi web sitesinizi seo kriterlerine göre dizayn ederek arama motorlarında organik bir şekilde yukarılara çıkmasıdır. Bu çalışma daha fazla trafik ve satış gelme olasılığını güçlendiren en büyük etmenlerden sayılır.

 
Peki Seo sadece Google sitesiyle mi ilişkilidir? 
sorusuna tabi ki değil yanıtını duyar gibiyim:) Aslında web sitelerindeki seo mantığı, pazaryerleri ve sosyal medya uygulamalarında da aynı sayılır. Sadece kendi algoritma yapılarına göre değişen ve güncellenen bir durum söz konusu oluyor. 


Önceki paylaşımlarımızda Seo ve İnstagram seo adlı makalemizde değinmeye çalıştığımız güncel konulardan olan sosyal medya seo ve pazaryerleri seo konuları, önemi her geçen gün artışı devam ediyor. Çünkü e-ticaret satıcılarının rekabet alanı her alanda gittikçe yoğunlaşmaya devam ediyor. En önemli satış kanallarından olan pazaryerleri de bu alanda rekabet yaşandığı yer olduğu için haliyle satıcılarda kendini öne çıkarma yarışına girmiş oluyor. 

 

Amazon seo nasıl yapılır?


Amazon’da seo yapmak için öncelikle Amazon sitesini yakından tanımamız gerekir. Amazon sitesi içinde satıcıların mağaza açıp, ürün sattığı dünya genelinde gelişmiş en büyük e-ticaret platformudur.

Amazon 2022 verilerine göre bir yıl içinde 469 milyar dolar net satış rakamına ulaşan dev bir e-ticaret sitesidir.

Eğer Amazon.com 'da henüz mağazanız yoksa bu e-ticaret pastasından pay almak için hemen başlayabilirsiniz.

Her geçen yıl kendi rekorunu kıran Amazon sitesinde, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak satıcılar için büyük bir önem arz ediyor. Arama motorlarında yaptığımız pratik gibi Amazon sitesinde seo uygulamasını rahatlıkla yapabilirisiniz. Burada önemli olan şey algoritmanın ürünlerinizi alışveriş yapanlar ile buluşturmasını sağlayacak pratikleri anlamaktan geçiyor.

 

Amazon algoritması nasıl çalışır?

 

Amazon seo ile ürün listelemelerinizi nasıl optimize edeceğinizden bahsetmeden önce Amazon’un arama algoritmasını yakından tanımamız gerekir. Arama motoru Google ile benzerlik gösterse de farklı bir yapıya sahiptir. Farklı olmasının en belirgin özelliği ise Amazon, satış sitesi olduğu için arama sonuçları sadece satış eylemine yönelik olmasıdır

Konuyu en basit senaryoda düşünecek olursak, Amazon sitesi arama sorgusundan yapılan bir eylemin satın alma olduğunu bilir ve alakalı ürünleri bu arama ile eşleştirir. Tıpkı Google arama sorgularında alakalı sitelerin gelmesi gibi diyebiliriz. Buradaki tek fark amazon için sadece e-ticaret konusudur.

Amazonun sıralamaya aldığı faktörler şunlardır:

  • Olumlu müşteri yorumları
  • Mağaza Satışları
  • Ürün listelemesinde yer alan anahtar kelimeleri ( Etiketler)
  • Doğru fiyatlama

Amazon algoritması arama sorgusunda yukarıda listedekilerini göz önünde bulundurarak alaka düzeyine göre yukarılara çıkararak müşteri memnuniyetini ön planda tutmuş olur. Çünkü daha önce müşterisini memnun eden satıcı, sonrasında da memnun etmeye en yakın sayılır. 
Yeni satıcılar açısından daha zorlu bir süreç gibi görünse de vakit kaybetmeden Amazon sitesi için seo strateji planı yaparak ya da bir seo hizmeti paketi satın alıp bu işe başlarsanız, Amazon algoritmasının sizin içinde veri toplamasına imkan sağlamış olursunuz. Çünkü toplanan verilerle ancak algoritma bir sonuç çıkarımında bulunmuş olur. Burada en önemli olan konu arama sorgular ile ürünlerinizi eşleştirmek olmalıdır. Doğru anahtar kelime seçmediğiniz zaman ürünleriniz sonuçlarda görünmeyecek demektir.

 

Amazon’da anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?


Ürünlerinizin doğru anahtar kelime seçimleriyle arama sorgularıyla eşleştirmek için en basit yöntemiyle Amazon arama kutusunu kullanmak olacaktır. Amazon arama kutusuna yazacağınız her kelimeyi otomatik tamamlayarak bir nevi sizin için anahtar kelime araştırması yapmış oluyor.

 

 

Görsel kaynak : Amazon.com

Örneğin arama kutusunu "bilgisayar" kelimesini yazdığınızda çıkan sonuçlarda alışveriş yapanların ne aradıkları konusunda bize bir fikir vermiş olur. Böylelikle ürün girişlerimizi nasıl yapmamız gerektiğini ve nasıl optimize edeceğimizi gösteren önemli bir adımdır. Burada yapacağınız dokunuşlar ile sizi rakiplerinizden öne çıkma fırsatını yakalamış olursunuz. Yüzbinlerce satıcının ve milyonlarca ürünün bulunduğu yoğun rekabet ortamı olacağından ciddi bir analiz yapmanız ve sürekli güncel tutarak optimize etmeniz gerekir.


Amazon sitesi haricinde anahtar kelime için daha farklı yollarıda denemenizde fayda var. Alışveriş yapanların Google platformunda yapmış olduğu aramaları da gözden geçirmeniz size artı puan getirebilir. Eğer aynı ürünleri online web sitenizde satıyorsanız Google search console verilerine de bakabilirsiniz.

 

Sonuç


Bu metotların hepsini değerlendirdiğinizde ürün listelemelerinde kullanabileceğiniz anahtar kelimeleriyle yapılan aramalarda ürünlerinizin alaka düzeyini artırırsınız. Böylelikle Amazon algoritmasının ürünlerinizi keşfetmesini imkan sağlamış olursunuz. Ürün başlık ve açıklamalarınızı optimize edip, Amazon’da Seo taktikleri ile mağazanızı ön plana çıkarak daha fazla görünürlük ile satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Teşekkürler 


En Güncel Amazon Seo Rehberi 2022 başlıklı yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Görüş ve önerilerinizi yorum kısmından iletirseniz sevinirim. Saygılarımla

Yorum Yap