Online Eğitime Objektif Bakış

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 08/05/2020 3 Yorumlar

Online eğitim günümüzün belkide en popüler konularından birisidir. Bilgisayar veya akıllı cihazlarla internet ortamında yapılan eğitime denmektedir. Hayatımızı kolaylaştıran ve bilgiye hızlı erişim sağlaması en önemli avantajlarından diyebiliriz. Yüz yüze yapılan eğitimlerin dijital ortamlara taşınması online eğitim kavramını gün yüzüne çıkarmaktadır.

Online Eğitimde Katılımcıların Rolleri

Online eğitim yapılabilmesi için internet ortamında, akıllı cihazlar, telefonlar ve tabletler ile öğrencilerin aynı ağ üzerinden bir araya gelmesi gerekir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle eğitim ortamlarının hazır alt yapıları geliştirilmiştir. Bu sistemlerde öğretmen ders içeriklerini oluşturup, canlı dersler veya videolarla öğrenciler ile etkileşime geçerek bilgiyi doğrudan aktarabilmektedir. Dersin sonunda ödev teslimi veya sınav gibi ölçme değerlendirmesinin yapılması ve öğrenimin başarıyla tamamlanması hedeflenmektedir. Online eğitim sisteminin temel özellikleri ve teknik kısımlarını çok iyi araştırıp öğrenilmesi gerekir. Yaşanacak teknik sorunlara hemen müdahale edip eğitimin kesintiye uğramaması gerekmektedir.

Online Eğitimde Öğretmenin Rolü

Online eğitimde öğretmen, anlatacağı dersin konusuna ve teknik detaylarına iyi hazırlanması gerekir. Ekran karşındaki öğrencilerini sıkmadan en sade ve akıcı bir şekilde ders programını yürütmesi gerekmetedir. Kullanacağı ders metaryellerini hazırlayıp kaynakları en verimli şekilde kullanması gerekir. İnternet hızı, kotası gibi teknik unusurların göz önünde bulundurarak sürdürebilir bir eğitim programını uyguluyarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlaması gerekir.

Online Eğitimde Öğrencinin Rolü

Online eğitimde öğrenci, en başta dijital ortamın teknik bilgilerine hakim olması gerekir. Sanal sınıflara girişin yapılması için kullanıcı adı ve şifre ile dijital bir öğrenci kimliğinin oluşturulması önem arz eden bir durumdur. Sonrasında gireceği dersin içeriklerine ulaşması ve dersin ön hazırlıklarını yapmalıdır. Görüntülü dersler veya kayıtlardaki videolarla konuları kavramaya çalışıp, takıldığı yerleri soru-cevap şekli, konu tekrarı veya internet ortamında araştırarak konuyu pekiştirmesi gerekir. Aksi takdirde bir konuyu kavramadan diğer bir konuya kesinlikle geçmemelidir.

Online Eğitimde Dijital Kavramlar

İnternet ortamının en güzel yanı sınırsız bir bilgiye her an ulaşılabilir olmasıdır. Bu bilgilerin doküman hale getirilip dosya olarak sanal ortamda ve ya bilgisayar ortamında saklanmaktadır. Çok fazla teknik detaya girmeden temel konulardan bahsetmemek olmaz.

Bu programlar ve özelliklerini sıralayacak olursak;

İşletim Sistemleri : Bilgisayar ve akıllı cihazlarımızı kullanmamızı sağlayan en önemli unsur işletim sistemidir. Her işletim sisteminin farklı özellikleri olduğu gibi genel olarak ihtiyaçlarımız olan programları kullanmamızı ve en önemlisi internete erişmemizi sağlar.

Ofis Programları : Uzantılarının sonunda gördüğünüz docs, ppt, pdf, xls gibi dosyaları çalıştıran programların genel adıdır. Ders içeriklerinizin hazırlanması ve sunumların izlenmesini sağlar. İçerikleri estetik bir şekilde hazırlamak için biraz uzmanlık gerektirebilir. Sonrasında yazılarınızı tablo stilinde kolayca hazırlayıp görsel resimlerle ders akışınızı rahatlıkla zengişletirebilirsiniz.

Grafik Programları : Yapacağınız çalışmalar aslında çoğu tasarım kısmı ile ilgilidir. Bu tasarımları yapabilmeniz için bazı grafik programlarını yükleyip kullanmanız gerekir. Günümüzde sürekli yeni sürümleri karşımıza çıkan bu programlar yapacağınız işleri daha kolay hale getirmektedir. Yaptığınız çalışmayı jpeg formatında kaydettiğinizde daha az yer kaplaması, png olarak kaydettiğimizde ise bir objeyi arkaplansız saydam bir şekilde kaydetmemize olanak tanır.

Video Programları : Ses dosyası, fotoğraf, video gibi dosyalarla animasyon şeklinde sunumlar hazırlayabilmenize olanak tanır. Her programda olduğu gibi farklı uzantı çeşitleri vardır. Fakat genelde en az yer kaplayan mp4 formatı kullanılmaktadır. Çünkü bu dosyaların taşınması, yüklenmesi açısından zaman kaybedilmemesi ve kaynakların verimli şekilde kullanılması gerekir.

Kısaca bir görsel içerikli yazıların doc, ppt, pdf dosylarında, resimlerin jpeg, png, gif formatlarında, video dosyasının mov, mp4, avi gibi formatlarda kaydedilmektedir. Her dosyanın farklı özellikleri olduğu için onları açabilen programların bilgisayarımızda mutlaka yüklü olması gerekir. Yoksa bazı hataları almanız kaçınılmaz bir durum olacaktır.

 

3 Yorumlar

Muzaffer Çevik:
08/05/2020, 10:55:03 PM
Reply

Özellikle bugünlerde eğitim sevenlerin en fazla başvurduğu konulardan biridir online eğitim. Birçok eğitim veren kuruluş da pandemi günleri sebebiyle ücretsiz online eğitim hizmeti vermeye başladı. Evde kaldığımız Bugünlerde Bence online eğitim fırsatını kaçırmamalıyız

Ömer KURTULMUŞ:
29/04/2023, 11:19:07 PM

Kesinlikle online eğitimin faydalarından yararlanmamız gerekir. Yorumunuz için teşekkür ederim.

Hüseyin özkan:
09/05/2020, 12:24:15 AM
Reply

Özellikle bu pandemik virüs sürecinde online eğitim gündelik hayatımızda daha bir önem kazandı. Uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma yöntemlerinin çok daha gelişme kaydettiği bu dönemde uzaktan eğitiminin önemini daha fazla hisseder olduk.

Ömer KURTULMUŞ:
29/04/2023, 11:21:15 PM

İş hayatına katkısı firmalar açısından değerlendirilmeli.. Maliyetleri azaltan ve verimliliği artıran noktaları henüz mahlesef tesipt edilememiş görünüyor.

Ertuğrul:
10/05/2020, 12:54:19 PM
Reply

Gerçekten kendini geliştirmek isteyenlerin düşük maiyetle bunu gerçekleştirebileceği bir zamanda yaşıyoruz. Bu imkanları değerlendirmek oldukça önemli..

Ömer KURTULMUŞ:
29/04/2023, 11:22:03 PM

Umarım yakın zamanda bu imkanlar kullanılabilir Ertığrul Bey.

Yorum Yap