Uzaktan Eğitim Nedir? Nasıl Yapılır?

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 15/03/2020 2 Yorumlar

Günümüzde ve gelecekteki çevrimiçi eğitim için en yeni en popüler eğitim şekline uzaktan eğitim denmektedir. Dijital dünyada e-öğrenme diye yerini alan bu yeni sistem geleneksel sınıf formatından çıkıp internet ortamında çevrimiçi yapılmaktadır. Daha önceki yıllarda da kullanılmaya başlanan bu sistemin son yıllarda kullanımı oldukça artmıştır. Her geçen gün bilgiye erişimin kolaylaştığı günümüzde teknolojinin gelişmesiyle uzaktan eğitime olan ilginin artması kaçınılmaz hale gelmiştir. Aslında bu sadece eğitimi ilgilendiren bir durum olmaktan çıkıp hayatmızda çoğu şeyin yerini dijitalleşmenin getirdiği yenilikler almaktadır. Örneğin alışveriş alışkanlığımızın e-ticaret kavramıyla bütünleşmesi gibi..

 

 

Peki Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?

 

Uzaktan eğitim yukarıdaki satırda da ifade etmeye çalıştığımız gibi zamana ve mekana bağlı kalmaksızın farklı ortamlardan kullanıcıların internet erişimi olan istedikleri yerden haftanın yedi günü, günün yirmi dört saati katılma imkanı olan bir sistemdir. Bu alana yönelim arttıkça ihtiyaçlara göre sistemler geliştirilmektedir. Öğrenci Yönetim Sistemleri diye adlandırılan bu sistemlerde; Zaman çizelgesi, Duyurular, Ders programı, Modüller, Ödevler,Tartışma panosu, Özel mesaj, Sohbet, Anket ve Testlerin olduğu başlıca  eğitim araçlarıyla donatılmıştır.

 

Uzaktan Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Neredeyse sınırı olmayan bir  mataryel erişimi, istediğimiz ortamdan bağlanıp bilgiye bir tık mesafede olmak, ölçülebirliliği hızlandıran araçlarla anında dönütler alabileceğiniz için zaman yönetimi konusunda da oldukça esnek bir yapıyı bize sunması başlıca avantajlarından. Tekrarlanabilir etkileşimli içeriklerle öğrenimin  iyice pekiştirimesi öğrenmeyi kolaylaştıcı unsurlardır.Maliyet açısından klasik eğitime göre çok az maliyeti olan bu sistem bazen de ücretsiz olup  herkesin kullanımına açık olması yaşam boyu öğrenme mottosunu bizlere iletmektedir.

 

Uzaktan Eğitimin Olumsuz Tarafı Nelerdir?

 

En belirgin olarak öğrenme ortamlarında görülen yüz yüze etkileşim ortam ve olanakları ortadan kalkması, Öğrenme sürecinde karşılaşılan öğrenme güçlüklerinin anında çözülememesi ve bu durumun ardından gelişebilecek sıkıntılar. Kendi kendine çalışma alışkanlığı gelişmeyen bireyler için planlama zorlukları ve altyapı olarak kullanıcı fazlalığından yaşanacak teknik sıkıntılar diye sıralayabiliriz.

 

Uzaktan eğitim konusu ile ilgili önümüzdeki yıllar artarak devam etmesi bize bu yönde çalışmalar yapmamızı ve dijital içerikler üretmemizi gerekli kılıyor. Buna yönelik düzenli eğitimin planlanması adına belkide e-müfredat oluşturulması kaçınılmaz bir durum olacak. Alfa kuşağı diye adlandırılan yeni neslin artık konuşmaya başlamadan telefon, tablet gibi akıllı cihazları kullanabilir olması, dijital platformaların her alanı kuşatacağı gibi eğitim konusunu da dört duvar arasından çıkartıp artık öğrencinin okula değil, okulun eğitim için öğrenciye gitmesini kaçınılmaz hale getirecektir.

 

 

 

2 Yorumlar

Muzaffer Çevik:
15/03/2020, 12:47:08 PM
Reply

Uzaktan eğitim önemli bir şey ben uzaktan eğitim alarak bir çok faydasını gördüm kurs bitirdim sertifikalar aldım inanıyorum ki öğrenciler için de özellikle bu zamanlarda çok faydalı olacak bilgilendiren makaleniz için teşekkür ederim

Ertuğrul Müyesseroğlu:
16/03/2020, 07:21:51 PM, http://www.ertugrulmuyesseroglu.com
Reply

Uzaktan eğitim ve yaşam boyu öğrenme oldukça öneli ileride belkide eğitim için okullara bile gerek kalmayabilir.

Yorum Yap