Wordpress Nedir? Neden Wordpress Sitesi ?

Gönderen Ömer KURTULMUŞ 01/10/2019 0 Yorumlar Tasarım, E-ticaret, Dijital Pazarlama, Kişisel Gelişim,

 

  Öncelikle biraz geriden yani temelden başlamakta yarar var. Web çağı adlandırdığımız aynı zamanda internet çağı olarakta bilinir ve Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0 olmak üzere  üç dönemden oluşmaktadır. 

 

Web 1.0 -- 1990 öncesi internetin  ilk ortaya çıktığı dönem etkileşim olmadığı dönemdir. Sayfalara müdahale edilmeyen, yorum yapılmayan statik sayfaların oluşturulduğu dönem.

 

Web 2.0 -- 2000 yılı itibari ile yeni bir döneme giriliyor etkileşimli dönem wordpressinde başladığı dönem. 2003’ de MikeLittle ve Matt Mullenweg tarafından tasarımlanan bir projedir. Bu wordpress sistemin en önemli ve en popüler olması etki edense  açık kaynaklı olması yani kodlara müdahale edilebilir olması ve en önemlisi ücretsiz olması kısa sürede çabuk yayılmasına katkı sağlamıştır. Günümüzde webteki yani internet ortamındaki sitelerin %33 worpress ten oluşmaktadır.

 

Web3.0---  Semantik web çağı yani anlamsal web çağ.Yapay zeka ile çalışan çağ arama motorlarının  yapay zeka ile çalıştığı bir ortamda mücadele etmek hatta savaşmak durumunuzdasınız. Temel şu şekilde ifade edecek olursak; şimdi diyelim arkadaşlarınızla birlikte   İstiklal caddesinde yürüyorsunuz s karnınız acıktı ne yesek diye birbirinize soruyorsunuz.Arkadaşlardan biri Adana dürüm çok güzel ondan yiyelim diyor diğeri ise  Ayvalık tost var ve internette arattığımız zaman bize Adana'daki kebapçılarını veya Ayvalık'ta bulunan tostçuları değilde İstiklal caddesinde olduğumuzda göre bana en yakınımdaki gidebileceğim iştahımı kabartan o mekanları tavsiye ediyorsa semantik yani anlamsal web başlamış demekktir. Size en yakın köfteciyi,dönerciyi, pizzacıyı  sunabiliyor.İşte bunun adı semantik yani anlamsal web çağı .Eğer sizde düşündüğünüz ve başlamak istediğiniz sisteminizi bunun üzerine kurarsanız başarılı olursunuz.Ve böylelikle lokaldeki yerlerin önemi gitgide artıyor, küçük işletmelerede değer veriliyor. Bulunduğunuz alanda size yakın aramalarda çıkıyorsunuz.En yakın ve en çok etkilişimi bulunan projeler artık ön plana çıkacak.

 

Peki Neden Wordpress?

 

Wordpress  temelinde bazı özgürlüklerin olması sizin elinizi daha da güçlendiriyor.Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Programı istediğiniz amaç için kullanabiliyor olmanız. İstersen blog sitesi veya haber sitesi, İsterseniz e-ticaret sitesi veya radyo yayını yapan bir site  kısıtlama söz konusu değil.

  2. Programı inceleyerek istediğiniz şekilde eklentileri entegre edebilirisiniz. Anketler, Sosyal medya paylaşımları, abonelik ve dahası hepsini kod yapısını tam bilmeseniz bile  eklentiler sayesinde çok rahatlıkla yapabilirsiniz.

  3. Yeniden dağıtmak. Kullanıcalara yetki atama gibi kimisini editor- yazar olarak atayabilirsiniz istediğiniz tercihte bulunabilirsiniz.

  4. Değişiklik yaptığınız sürümü tekrar dağıtabilmek . Örneğin yabancı dilde yazılan bir eklentiyi Türkçeye çevirip dağıtabilmeniz gibi..

Görmüş olduğunuz üzere bu kadar kolay imkanları sunması wordpressin tercih edilmesine en büyük etmenlerden birkaçı. Bu  güne kadar wordpress tam 35 farklı sürüm olarak yayınlandı fakat ana sürüm olarak 5 sürüm geldi şimdiye değin.Her ana sürümüne bir sanatçı ismini verdi.wordpress 5.0 sürümü içinde ünlü piyanist  Bebo Valdes’in ismini vermiştir.Bakalım wordpressin 6. ana sürümünün ünlü sanatçısı kim olcak? Tahminleri şimdiden yorum kısmına alabiliriz:)

Etiketler: wordpress

Yorum Yap